Kosthold
Trening
Slanking
Matoppskrifter
Kropp og Helse

Forside
Annonsere?
Linker
Legg til Favoritter
La barna leke - Så blir de kreative som voksne
Hvis barna får lov til å utfolde fantasien, utvikler de evnen til å være kreative. Den kan de bruke som voksne, for eksempel til konstruktiv problemløsning.

La være å rette på barnet hvis det forteller at det har sett en to meter lang grønn katt i naboens hage, eller når det leker med en usynlig venn, romgiraffen Bjarne. Barn som får boltre seg og utfolde fantasien fritt, utvikler seg nemlig til å bli både kreative og konstruktive problemløsere som voksne.

Det viser en undersøkelse fra Case Western University i Cleveland i USA. Forskerne testet fantasi og kreativitet første gang da barna gikk i første- og andreklasse. En oppfølgingstest flere år senere viste at de mest fantasifulle barna nå var kreative problemløsere.

Barn er pr. Definisjon kreative vesener. De har en livlig fantasi som kan trylle frem fantastiske borger og ufremkommelige jungler fra et par legeklosser. Litt hjelp fra deg kan styrke denne kreativiteten slik at barna bli enda mer frie og utvungne i leken.

Unngå å rose, belønne eller kommentere det ferdige produktet (f.eks en tegning eller et legotårn) for mye. Hvis barnet forventer en reaksjon fra deg hver gang det har tegnet en strek, synker kreativiteten. Hvis det ikke venter en reaksjon, nyter det prosessen og tør å kaste seg ut i nyt ting.

Følg med i lekeprosessen. I stedet for å gjette hva barnet tegner, kan du be barnet om å fortelle om det. Spør hvilke farger det vil bruke, osv. Prosessen er viktigere enn resultatet.

Unngå leketøy som bare kan brukes på en måte, f.eks. puslespill eller prikktegningene i malebøker. Jo flere muligheter og jo mer barnet få lov til å velge selv, desto større utfordringer er det for kreativiteten. Unngå også å diktere barnet hvordan det skal leke.

Leire, sand, vann og maling er ypperlige lekematerialer for barns skaperglede. Tilby f.eks. barnet å male med strå, bomullsdotter, svamper, fjær, piperensere, isorporbiter eller utskårne frukter. Rør litt vaskepulver i malingen slik at det er lett å vaske den av etterpå.

Annonsere? | Kontakt Oss | Legg til Favoritter | Linker | Privacy Policy